Home Gadgets Tips om de brandveiligheid van de woning te verbeteren

Tips om de brandveiligheid van de woning te verbeteren

0
Tips om de brandveiligheid van de woning te verbeteren

Laten we dit artikel beginnen met wat schokkende statistieken. Een kwart van alle branden start door fouten van menselijke aard. Ongeveer een zesde van de branden door kortsluiting. We hebben allemaal wel elektrische apparatuur staan over het hele huis. Dit is dus een reëel gevaar dat iedereen met een woning aangaat. Dat een brand een enorme negatieve impact kan hebben op jouw leven en dat van je gezin hoeven we denk ik niet meer uit te leggen. Maar naast evt. financiële kosten, zijn er natuurlijk ook psychologische kosten, en sentimentele kosten. Met dat laatste bedoelen we het verliezen van bepaalde bezittingen die onmogelijk terug te krijgen zijn zoals bijvoorbeeld dat horloge dat je gekregen hebt van je oma. Enfin, een brand 100% voorkomen kan niet. Maar wel is het mogelijk om met de juiste kennis en hulpmiddelen de kans terug te brengen naar een acceptabel niveau, en indien er dan een brand zou zijn, dat de potentiële impact van de brand laag is.

Kennis

Je bent vast bekend met het gezegde, kennis is macht. En dit gaat ook zeker voor brandveiligheid op. Er is gelukkig online veel informatie te vinden omtrent brandveiligheid. Zowel in artikelvorm, als ook video’s op YouTube. Gewoon hier eens een zondag middag aan besteden kan een hele waardevolle investering van je tijd blijken te zijn. Wil je nog verder gaan dan kun je een cursus van een dag volgen in meerdere grote steden in Nederland.

Kennisdeling website: RoyalSafety.nl

Enfin, het gaat in de eerste plaats om het creëren van bewustzijn bij jezelf en mede bewoners van het huis waar men verblijft. Simpele zaken gaan soms al mis, denk bijv. aan kortsluiting omdat iemand een elektrisch apparaat te lang aan laat staan terwijl deze niet gebruikt wordt. Onnodig en makkelijk te voorkomen, haal simpelweg de stekker uit het stopcontact. Dit klinkt wellicht als een open deur, maar soms is het broodnodig om dit er echt in te hameren.

Hulpmiddelen

Naast kennis wil je ook een paar essentiële tools in huis halen die helpen bij zowel preventie als bestrijding van de brand.

Veel Nederlanders hebben reeds een brandblusser in huis. Daar zijn we verheugd om. Minder blij zijn we met het onderhoud dat we zien. Sommigen mensen denken je koopt brandblusser eens, en voor de rest helemaal geen omkijken. Hoewel een brandblusser lang meegaat, is er wel zo nu en dan enige controle nodig. Het is in Nederland zo dat het keuren van een brandblusser voor particuliere woning niet verplicht is. Maar we zouden dit ten strengste willen aanbevelen om dit zelf toch te verzorgen.

Tip: http://www.royalsafety.nl/arbo-en-brandveiligheid-kennisbank/blusmiddelen/brandblussers/brandblusser-keuren/

Een brandblusser is een van de belangrijkste hulpmiddelen in de brand preventie en bestrijding naast een rookmelder dus echt zaak om dit goed te onderhouden.