Home Financieel Hypotheekrente: wat moet u zoal weten?

Hypotheekrente: wat moet u zoal weten?

0
Hypotheekrente: wat moet u zoal weten?

Om prettig te kunnen wonen is het belangrijk om te weten wat voor hypotheek u moet nemen. Weet u niet waar umoet beginnen als u kijkt naar hypotheekrente? Daar ben ik niet voor niets een coach voor! Eerst help ik u met het beantwoorden van de vraag wat hypotheekrente precies doet, daarna of u een vaste of variabele rente moet kiezen. Als laatste wil ik u graag meegeven dat het belangrijk is om u goed te laten adviseren. Laat u niet in de maling nemen door dure hypotheken en rentes, het is beter om eerst even wat te betalen voor een adviseur en er dan goed in te stappen dan jarenlang vast te zitten aan een dure hypotheek.

Pieken en dalen

Hypotheekrente blijft dus niet over de jaren heen hetzelfde. Kijkend naar de statistieken, gaat het omhoog en omlaag net als de beurs. Hypotheekrente hangt af van de maatschappelijke ontwikkelingen die er plaatsvinden. U kunt wel bij je verstrekker een schatting krijgen van hoe de hypotheekrente voor de komende jaren er uit gaan zien, dat kunnen ze baseren op de ontwikkelingen die er plaats hebben gevonden en wat ze verwachten in de toekomst.

Variabel of vast?

Het is belangrijk om te weten of u een variabele of vaste hypotheekrente wil. Een variabele hypotheekrente zorgt ervoor dat u flexibel bent. Als u denkt dat de rente verder zal dalen en u het niet erg vindt om maandelijks een ander bedrag te betalen is dit perfect. Een vaste rente betekent elke maand hetzelfde rentebedrag. Dit is voor een afgesproken periode met de verstrekker. Dat heet de rentevastperiode. Het is ook mogelijk om zelf te kiezen of u een langere of kortere periode uw rente vast wilt zetten. U kunt tijdens de rentevastperiode wel uw rente laten wijzigen, maar dat kost u dan geld. Dat komt dan in de vorm van renteafkoop of rentemiddelen.

Laat u adviseren over je hypotheekrente

Het kan gebeuren dat u toezegt op een hypotheek die achteraf helemaal niet zo voordelig is als u dacht. Daarom wil ik u meegeven dat het belangrijk is om u te laten adviseren. Stap naar een onafhankelijke hypotheekadviseur, en bespreek welke hypotheekrente u kunt nemen. Ook weet de hypotheekadviseur een schatting te maken voor de toekomst van de hypotheekrente. Zo’n adviseur begrijpt het hele hypotheeklandschap en kan u helpen met een opstellen van een plan. Dus schroom vooral niet, iedereen zit met het kiezen van een hypotheek in hetzelfde schuitje.