Home Financieel 5 Tips om zuiniger te leven in je woning

5 Tips om zuiniger te leven in je woning

0
5 Tips om zuiniger te leven in je woning

In de huidige tijd is er bijzonder veel aandacht voor zuinig leven om klimaatverandering tegen te gaan en de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. Dat is erg belangrijk, maar het is ook prettig voor de eigen portemonnee. In vrijwel iedere woning zijn er diverse maatregelen die getroffen kunnen worden om energie en daarmee geld te besparen. Je woont er comfortabeler door en houdt aan het einde van het jaar ook nog eens meer geld over dan voorheen.

Wij geven je vijf handige tips.

  1. Inzicht met slimme meter

De meeste energieleveranciers zijn bezig met de uitrol van de slimme meter: een elektrische energiemeter waarmee je direct beter inzicht hebt in je energieverbruik. Toch zijn weinig mensen hier daadwerkelijk nog mee bezig. Zonde, want met de meter kun je snel zien waar er veel energie verbruikt wordt. Vervolgens kun je inschatten of hier besparingen mogelijk zijn. Bekijk bijvoorbeeld of apparaten in groepen met een hoog verbruik aan vervanging nodig zijn, of dat sommige apparaten uitgeschakeld kunnen worden.

  1. Loop de verlichting na

Loop de verlichting stuk voor stuk na, want de ervaring leert dat in veel woningen nog oude, onzuinige lampen aanwezig zijn. Met name een gloeilamp verbruikt erg veel energie, terwijl er voldoende goede alternatieven beschikbaar zijn. Initiële kosten voor de vervanging van de lampen betalen zich vrijwel altijd snel terug.

  1. Overstappen van energieleverancier

Vaak kunnen er kosten bespaard worden door over te stappen van energieleverancier. Dit kan erg eenvoudig via het internet: de energieleverancier doet bijna al het werk voor je. Sommige energieleverancier bieden erg lage energieprijzen aan, zodat je op jaarbasis goed kunt besparen. Een voorbeeld is Energiedirect, dat met goede service toch lage prijzen weet aan te bieden. Lees Energiedirect ervaringen voor meer informatie over deze energieleverancier.

  1. Isolatie

Hoewel nieuwbouwwoningen vaak bijzonder goed geïsoleerd zijn om een hoog energielabel te verkrijgen, is dit vaak niet het geval in oudere woningen. Niet alleen missen deze woningen vaak enkele vormen van isolatie, vaak is de bestaande isolatie ook verouderd en daarmee aan vervanging toe. Het verschilt per situatie welke isolatie haalbaar is, maar gangbare isolatievormen zijn onder meer spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Dit levert een flinke besparing op de stookkosten op.

  1. Tochtstrips

Het lijkt een kleine aanpassing en dat is het ook, maar de besparingen kunnen groot zijn met tochtstrips. Tochtstrips kunnen eenvoudig bij de bouwmarkt gekocht worden en aangebracht worden bij kozijnen en kieren onder deuren. Doordat tocht wordt voorkomen, verdwijnt er minder warmte. Dit biedt niet alleen een comfortabelere woonervaring, het verlaagt ook de stookkosten.