Home Financieel Is een huis in Portugal kopen interessant?

Is een huis in Portugal kopen interessant?

0
Is een huis in Portugal kopen interessant?

Sinds Portugal geconfronteerd werd met een stevige economische crisis in het jaar 2008 heeft het land stelselmatig aan de weg getimmerd. De economische groei die Portugal in tussentijd heeft weten te realiseren is dan ook ronduit indrukwekkend. In het bijzonder de Portugese vastgoedmarkt heeft een zeer solide bijdrage geleverd aan de economische groei. Een huis in Portugal kopen werd in het bijzonder extra aantrekkelijk gemaakt voor buitenlandse investeerders. Zij konden door hun investering immers rekenen op heel wat fiscale voordelen. Is een huis in Portugal kopen ook tegenwoordig nog interessant? U ontdekt het op deze pagina!

Waarom een huis in Portugal kopen?

Er zijn verspreid over Europa natuurlijk heel wat mooie landen terug te vinden. Waarom zou u er dan als buitenlander precies voor moeten kiezen om te gaan investeren in een land als Portugal? Zeer eenvoudig. Een huis in Portugal kopen als buitenlander brengt heel wat verschillende fiscale voordelen met zich mee. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat de pensioenen in het land niet belast worden. Let wel, hier is een belangrijke eis aan verbonden. Het is namelijk zo dat u moet kunnen aantonen minstens 184 dagen per jaar in Portugal te verblijven. Is dat het geval? Dan wordt u dus niet belast op uw pensioengeld. 

Niet alleen voor andere Europeanen is een huis in Portugal kopen interessant. Ook voor mensen die buiten de Europese Unie woonachtig zijn is dat het geval. Zij kunnen immers zomaar een gouden visum bekomen voor Portugal. Dit gouden visum doet in de praktijk eigenlijk dienst als permanente verblijfsvergunning waarmee men dus over het recht beschikt om in Portugal te wonen en te werken. Aan het ontvangen van dit gouden visum is wel een strikte eis verbonden. Zo moet de waarde van het vastgoed waarin men heeft geïnvesteerd ten minste 500.000 euro bedragen.

Met welke kosten dient u rekening te houden?

Het spreekt voor zich dat een huis in Portugal kopen u niet alleen maar fiscale voordelen oplevert. Er is dan ook zeker sprake van verschillende kosten waar u ook rekening mee moet houden. In eerste instantie is er bijvoorbeeld de zogenaamde overdrachtsbelasting. Het betreft hier een belasting die wordt berekend aan de hand van de aankoopwaarde van de woning. Heeft u ervoor gekozen om een woning aan te schaffen met een waarde van 200.000 euro? In dat geval zult u er rekening mee moeten houden dat de overdrachtsbelasting toch al snel kan oplopen tot zo’n slordige 6.000 euro. Bovendien zijn er ook nog andere kosten verbonden aan het aanschaffen van een huis in Portugal, namelijk: 

  • De kosten voor het zegelrecht; 
  • De kosten voor de notaris; 
  • De registratiekosten; 

Naast bovenstaande geldt bij een huis in Portugal kopen ook dat u de jaarlijks terugkerende belastingen zult moeten betalen. Elk jaar opnieuw moet u bijvoorbeeld rekening houden met de gemeentelijke vastgoedbelasting die moet worden betaald. Het wordt bovendien bij een huis in Portugal kopen ook altijd aangeraden om een Portugese advocaat onder de arm te nemen. Hiervoor betaalt u een honorarium van 1 procent op de aankoopprijs en 23 procent BTW, maar u krijgt er heel wat zekerheid voor in de plaats. 

Laat je inspireren door de omgeving van het woonproject van easylivingportugal.nl met betaalbare huizen, een sociaal karakter en privacy.