Handige klusjesmannen en -vrouwen hebben helemaal niemand nodig voor hun isolatie. Dat kunnen ze prima zelf! Wel is het handig om even te kijken hoe je dat precies doet en wat je er voor nodig hebt. Heb je nog nooit eerder een huis geïsoleerd? Dan is het al helemaal goed om je even te verdiepen in een paar soorten isolatiemateriaal. Hoe werkt het precies? Kies je voor EPS isolatie of ga je de andere kant op?
Verschillende soorten isoleer materialen
Er zijn verschillende soorten qua isoleermateriaal. Het is logisch dat je soms door de bomen het bos niet ziet. Het is daarom handig om even globaal te kijken naar wat er precies allemaal is. Ook is het handig om de voor- en nadelen van de materialen te ontdekken. Met deze kennis kun jij zo makkelijker jouw isoleermateriaal uitkiezen.
EPS isolatie
EPS isolatie is een isolatiemateriaal. Dit materiaal staat ook wel bekend als piepschuim. Piepschuim kan erg goed worden gebruikt als isoleermateriaal. Het is erg licht, brandveilig, drukvast, schimmelt niet en je kunt het ook nog voor een redelijk prijsje krijgen. Een EPS isolatie is alleen niet de meest milieu vriendelijke isolatie. Daarnaast is het ook niet flexibel. Dit hoeft geen probleem te vormen, maar kijk wel even of dat voor jou belangrijk is.
EPS isolatie kan je krijgen in kralen en in platen. De kralen kun je samensmelten tot platen. Wil je niet te veel gedoe? Dan kun je het beste voor de platen gaan.
PIR isolatie
Naast een ESP isolatie, kun je ook kiezen voor een PIR isolatie. PIR is een kunststoffen materiaal. Dit materiaal is vochtbestendig, brandveilig en drukvast. Dit maakt het een geschikt isolatiemateriaal. PIR heb je in verschillende platen. De platen kunnen verschillen in lengte en dikte.
Glaswol isolatie
Ook glaswol is een isolatiemateriaal dat vaak voor komt. Glaswol bestaat onder andere uit glas en zand. Glaswol is een erg licht en kan voor verschillende isolaties gebruikt worden. Daarnaast is glaswol ook een duurzame keuze. Ook is glaswol vaak goedkoper, aangezien de verwerkingskosten lager zijn. Glaswol doet goed haar werk wat betreft isolatie. Toch is de isolatiewaarde bij een PIR plaat hoger dan bij glaswol.
Katoen isolatie
Katoen als isolatiemateriaal is ook een goede keuze. Zeker als je duurzame en geluidsabsorberende materialen belangrijk vindt. Katoenisolatie heeft nog veel meer voordelen. Het irriteert niet, het is vocht absorberend en werkt koelend in de zomer. Toch zitten ook aan dit materiaal nadelen. Dit materiaal is niet geschikt voor ruimtes waarin veel water komt. Denk aan bijvoorbeeld een badkamer. Katoen is namelijk niet waterafstotend. Daarnaast ligt de prijs ook hoger dan bij andere isoleermaterialen.