Home Wonen Tijd voor een nieuwe laag verf op je houtwerk?

Tijd voor een nieuwe laag verf op je houtwerk?

0
Tijd voor een nieuwe laag verf op je houtwerk?

Zie je barsten en scheuren in de verflaag, hecht de verf niet goed meer, vallen er zelfs stukken af? Dan is het tijd voor een grondige onderhoudsbeurt van je schilderwerk.

Wanneer het schilderwerk er zo slecht aan toe is, is een schuurbeurt een must om mee te beginnen. Hierna kun je ook goed controleren op houtrot dat eventueel onder de oude verflaag verstopt zit. Na eventuele reparaties of het afkitten van naden en kieren maak je het hout vetvrij en kan er een nieuwe laag verf aangebracht worden. Dit dient een paar keer herhaald te worden om het beste resultaat te halen.

Na zo’n grondige aanpak kan het schilderwerk er zeker weer zes jaar tegenaan. Controleer tijdens die zes jaar wel regelmatig of alles nog in orde is. Want hoe sneller je kleine beschadigingen ontdekt en als je regelmatig herstelwerkzaamheden uitvoert, hoe minder rigoureus de grote onderhoudsbeurt hoeft te zijn, en dus ook minder kost.

Waarom schilderonderhoud?

Waarom zou je eigenlijk zoveel aandacht aan het schilderwerk geven? Met een goede verflaag bescherm je je kozijnen en ander houtwerk. Water trekt door een goede verflaag niet in het hout. Want natte plekken kunnen houtrot veroorzaken. En dan ben je uiteindelijk verder van huis als je dit moet repareren of zelfs de hele kozijnen vervangen.

Vooral houtwerk dat richting het zuiden of westen staat heeft het meeste onderhoud nodig omdat hier veel zon, wind en regen op staat. Ook als je donker schilderwerk hebt is dit gevoeliger voor zonlicht. Donkere kleuren warmen veel sneller op waardoor het schilderwerk sneller kan scheuren. Dit werkt ook weer door op het hout.

Wanneer schilderonderhoud?

Het voor- en najaar zijn geschikte seizoenen voor schilderonderhoud. De temperatuur, luchtvochtigheid en hoeveelheid zon zijn op deze momenten het meest gunstig om de verf goed op te laten drogen.

Wie doet het schilderonderhoud?

Al met al zijn er dus veel aandachtspunten voor je schilderwerk. Een goede planning is belangrijk zodat het onderhoud met de juiste regelmaat plaatsvindt. Als je zelf aan de slag wil heb je veel gereedschap nodig. En bijvoorbeeld een stijger om de bovenste verdiepingen te bereiken. Om je een hoop werk te besparen kun je ook een professionele schilder inschakelen. Met een schilderabonnement ben je 6 jaar lang onder de pannen met één grote onderhoudsbeurt en het bijbehorende regelmatige onderhoud. Zo hoef je zelf nergens aan te denken, wat een luxe!