Home Wonen Decoratieve rozetten kopen voor je plafond

Decoratieve rozetten kopen voor je plafond

0
Decoratieve rozetten kopen voor je plafond

Je ziet ze nog steeds in oude herenhuizen: prachtige, stijlvolle plafond rozetten. In de 17e, 18e en 19e eeuw werden ze veel toegepast. Tegenwoordig zijn ze weer helemaal in. Wat kun je er mee, welke soorten zijn er en waar kun je ze krijgen?

Verschillende soorten rozetten

Rozetten hebben altijd een ronde of ovale vorm. Zijn ze bijvoorbeeld vierkant of rechthoekig, dan worden het ornamenten genoemd.

Je kunt ze van verschillend materiaal kopen. Het goedkoopste materiaal is gips. Dit is natuurlijk wel erg kwetsbaar. Andere materialen zijn geëxpandeerd polystyreen (EPS) of polyurethaan (PU). Deze laatste wordt veel gebruikt. PU is meer stootvast dan EPS.

Deze twee materialen zijn licht, makkelijk te monteren en overschilderbaar.

Je hebt moderne rozetten met een 3-D effect of met ringen. De klassieke rozetten hebben bloemen en krullen. De Jugendstil rozetten hebben vaak bloemen, bladeren en mooie boogvormen. Je hebt heel eenvoudige rozetten, maar ook heel gedetailleerd. Voor elke smaak is wel iets te krijgen.  Je kunt heel mooie rozetten kopen, in elke stijl.

Toepasbaarheid

Plafond rozetten hebben voornamelijk een decoratieve functie. Je kunt ze goed combineren met speciale lijsten, waarin de rozet verkleind weer terugkomt in de hoeken.

Heb je een romantisch of landelijk ingericht huis, dan geeft een rozet net dat beetje extra wat je zoekt. Wil je juist een chique uitstraling, dan is een rozet daar heel geschikt voor. Heb je een bijzondere lamp of kroonluchter die je nog eens extra uit wilt laten komen? Een rozet maakt het verschil. Het staat ook leuk bij een plafondventilator. Rozetten worden ook verwerkt in deurknoppen en kastknoppen. Er zijn zelfs sleutelgat rozetten. Het wordt dan meestal van gietijzer gemaakt. Je kunt op deze wijze alles in een stijl houden, wat wel zo interessant is.

Het is wel belangrijk dat de rozet grootte in verhouding is met de kamer. In een grote kamer valt een kleine rozet niet op en een grote rozet op een klein plafond is geen gezicht. Een hoog plafond vraagt om een groot rozet en een laag plafond een kleine rozet. Je kunt kleine rozetten krijgen, met een doorsnede van minder dan 50 cm. De grootste rozetten hebben een doorsnede van ongeveer 1 meter.

Je kunt ze in verschillende kleuren krijgen, bijvoorbeeld goudkleurig. Je kunt ook zelf creatief aan de gang gaan en je eigen kleuren erin verwerken.

Waar koop je rozetten?

Je kunt ze krijgen in bouwmarkten en doe-het-zelf zaken. Bedrijven gespecialiseerd in interieur afwerking verkopen ze ook.

Kijk eens op internet of ga eens langs bij een gespecialiseerd bedrijf of bouwmarkt om je te oriënteren. Een rozet geeft je huis iets speciaals. Een rozet maakt je huis echt af.