Home Lifestyle Handdesinfectie

Handdesinfectie

0
Handdesinfectie

Sinds het begin van COVID-19 is handdesinfectie belangrijk geworden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handalcohol of regelmatig handen blijven wassen. Natuurlijk was het voor de pandemie al belangrijk om te doen, maar nu is het vitaal geworden. Niks voor niks hebben we de laatste paar maanden slogans zoals ‘save lives, wash your hands’ gezien. Nog steeds is het niet overal duidelijk wanneer handalcohol en wanneer handen wassen de beste opties zijn. Het antwoord op deze vraag staat in deze blog.

Wat is desinfecteren?

Eerst nog even om de terminologie te verduidelijken. Er wordt gedacht dat ontsmetten, steriliseren en desinfecteren hetzelfde is. Dit is niet zo. Ontsmetten betekent eigenlijk dat het aantal micro- organismen wordt verminderd door middel van een bepaalde handeling. Bij steriliseren wordt iets volledig ontsmet. Er worden dus geen levende micro- organismen meer gevonden. Met desinfecteren wordt bedoeld dat iets zo ontsmet is, dat het aantal micro- organismen verminderd is tot een acceptabele hoeveelheid. Desinfecteren is wat er minstens gedaan moet worden in coronatijden.

Handdesinfectie of handen wassen?

Omdat de meeste ziektekiemen via de handen worden overgebracht, is het belangrijk om schone handen te hebben. Denk er maar over na: handen zitten aan openbare spullen, aan vieze telefoons en aan eten, waarna deze bijvoorbeeld het gezicht aanraken. De handen regelmatig wassen of desinfecteren helpt dus om verschillende ziektes tegen te gaan.

Handalcohol kan altijd gebruikt worden, behalve in een paar specifieke situaties. In deze situaties is het beter om de handen te wassen met zeep en water. De situaties waarin handalcohol niet zo effectief is, zijn bij zichtbaar vuil op de handen, natte handen, plakkerige handen, na toiletgebruik of na het naar buiten gaan.

Voordelen handalcohol

Er zitten zeker voordelen aan het gebruik van handalcohol tegenover het gebruik van zeep en water. Handalcohol droogt bijvoorbeeld de handen minder uit. Bij overmatig wassen van de handen zullen er geen vetten meer overblijven. In handalcohol zit een soort crème die deze droogheid tegengaat. Handalcohol werkt daarnaast iets sneller dan de handen wassen met zeep. Desinfecteren duurt ongeveer vijftien seconden, terwijl de handen wassen op een correcte manier een minuut duurt. Als laatste voordeel is het natuurlijk dat handalcohol overal te koop is in kleine flesjes. Het kan dus altijd meegenomen worden, terwijl de handen wassen alleen op een plek met water en zeep gedaan kan worden.

In conclusie

Moet je dus altijd de handen wassen met water en zeep? Nee, dat hoeft niet. Het is niet nodig voor de bacteriën en zal ook de handen erg uitdrogen. Handalcohol is in de meeste gevallen wel genoeg. Voor alle schoonmaakmiddelen en reinigingsproducten kan een schoonmaak groothandel zeker van pas komen. Zo blijft iedereen up-to-date met hygiëne.