Home Wonen Goed voorbereid op het tuinseizoen van 2021

Goed voorbereid op het tuinseizoen van 2021

0
Goed voorbereid op het tuinseizoen van 2021

Op je to-do lijstje voor het tuinseizoen van 2021 hoort natuurlijk ook het aanschaffen van dahlia bollen en leliebollen. Deze twee mooie bloemen mogen zeker niet in jouw tuin ontbreken. Ze wisselen elkaar ook mooi af. Vanaf juli beginnen de lelies te bloeien en je kunt er nog van genieten tot september. Ook beginnen van het midden van de zomer de dahlia’s te bloeien. Hier kun je vaak ook nog in oktober van genieten. Tijd om een kijkje te nemen in de wereld van dahliabollen en leliebollen!

Het planten van dahliabollen

Voor dahliabollen is het belangrijk dat je een zonnig plekje uitkiest. Ze hebben namelijk minimaal 8 uur zon per dag nodig. Je kunt ze vanaf het late voorjaar in de grond zetten, dus na ijsheiligen. De laatste nachtvorst moet namelijk voorbij zijn want dahlia’s kunnen niet tegen koude. Zodra je een mooi plekje hebt uitgekozen moet je de grond even losmaken. Doe er volgens mest op of hoogwaardige compost. Daarna kun je de bollen de grond instoppen. Graaf eerst een gat van ongeveer 10 tot 15 centimeter diep. Daar doe je de dahliabol in met de groeiende kant naar boven gericht. Het is verstandig om ongeveer 30 tot 45 centimeter ruimte tussen de dahliabollen te houden. Verder is het alvast handig om er over na te denken hoe je ze in de zomer water gaat geven. Je mag ze overigens pas water geven zodra je de eerste scheuten boven de grond ziet komen. Dus wees niet te enthousiast met water geven in het begin.

Leliebollen planten in het najaar

Leliebollen kun je al vanaf het najaar planten voordat de eerste vorst is geweest. Voor het zoeken van een goed plekje is van belang om er op te letten dat de bodem afloopt. Dit kun je bepalen door na een regenbui te kijken waar het water als eerste is opgedroogd. Lelies houden namelijk niet van nattigheid want hierdoor kunnen ze gaan rotten. Verder moet je ze net als dahlia’s op een zonnig plekje poten. Ze hebben veel zon nodig, namelijk tussen de 6 tot 8 uur. Qua grondsoort kun je het beste zure of neutrale grond gebruiken. Als je het goede plekje hebt gevonden, maak je de grond los tot een diepte van ongeveer 30 centimeter. Daar kun je de bol in plaatsen. Vervolgens kun je de grond nog wat verrijken met bladschimmel of wat compost.