Home Wonen Wat is er nodig om elektrisch te kunnen koken?

Wat is er nodig om elektrisch te kunnen koken?

0
Wat is er nodig om elektrisch te kunnen koken?

Steeds meer woningbezitters stappen af van koken op gas. Aan het koken op gas zitten verschillende risico’s. Denk bijvoorbeeld aan het risico van een gas lekkage. Als gevolg van een dergelijke lekkage kunt u te maken krijgen met een koolmonoxidevergiftiging. Hierbij wordt u steeds slaperiger en kunt u in het ergste geval in uw eigen tong stikken! Naast het feit dat u dit risico wilt minimaliseren, is koken op gas steeds duurder geworden. Daar waar de prijs van stroom relatief lager wordt ten opzichte van de gasprijs. Om elektrisch te kunnen koken zullen er een aantal zaken veranderd moeten worden. In dit artikel vertellen we u hier meer over.

Wist u dat nieuwbouwwoningen laat niet altijd meer van een gasaansluiting worden voorzien? Het is sinds kort niet langer verplicht om nieuwbouwwoningen van een gasaansluiting te voorzien, waar dit voorheen nog wel het geval is.

Elektrisch koken met krachtstroom in huis

Om elektrisch te kunnen koken zult u in veel gevallen krachtstroom nodig hebben. De normale aansluiting op het stroomnet is niet voldoende om een kooktoestel met meerdere pitten van elektra te voorzien. Mocht u elektrisch willen koken in een studentenkamer of studio, dan kan een normale aansluiting volstaan. U kunt in zo’n geval bijvoorbeeld besluiten om met twee pitten te koken. Zelf een aansluiting plaatsen voor krachtstroom is niet toegestaan. U dient hier een elektricien voor in te schakelen. Elektriciens beschikken over de kennis en ervaring om deze klus op een vakkundige wijze voor u uit te voeren. Zo heeft u hier zelf geen omkijken meer naar.

Een 3-faseaansluiting in de meterkast plaatsen

Voor het ontvangen van krachtstroom in huis zal er een 3-faseaansluiting gemonteerd moeten worden. Standaard is de meterkast in huis van een 1-faseaansluiting voorzien. Het plaatsen van een 3-faseaansluiting is pas toegestaan op het moment, wanneer u hier toestemming voor heeft van de netbeheerder. Een elektricien kan u helpen bij het aanvragen van deze toestemming. Niet alleen moet er een 3-faseaansluiting geplaatst worden. Ook is het verstandig om de meterkast uit te breiden met een extra groep. Een overbelasting van groepen in de meterkast kan op deze wijze voorkomen worden.