Home Wonen Een warm huis met een isolerende buitendeur

Een warm huis met een isolerende buitendeur

0
Een warm huis met een isolerende buitendeur

Lees in deze tekst over een warm huis met een isolerende voordeur. Dat een woning rondom isoleren belangrijk is en steeds belangrijker wordt, is een bekend gegeven. Om verschillende redenen is de laatste ‘lekken’ in de isolatie dichten belangrijk, en één van die ‘lekken’ zijn de buitendeuren.

Warmte, kou en geluid

Er vanuit gaande dat de woning al rondom goed geïsoleerd is, gaat het nu om de  geïsoleerde buitendeur. Dus het dak is voorzien van goede isolatie, dit is belangrijk want warme lucht stijgt de warmte mag niet via het dak naar buiten gaan. De gevels hebben spouwmuren met misschien ook goede isolatie, er is vloerisolatie, en de ramen zijn minstens dubbel glas, of misschien zelfs van dat isolerende HR ++ glas en een rolluik. Dan is het al een comfortabele woning die in de winter de warmte en in de zomer de koelte binnenhoudt. Een leuke bijkomstigheid is dat isolatie tegen warmte en kou ook gelijk geluidsisolatie is, en dan nu de buitendeuren.

Deuren en kozijnen

Een hal hoort in de winter koeler te zijn dan de woonkamer. De hal werkt als een sluis. Toch is het belangrijk om de voordeur zo te maken dat die minimaal warmte en koude doorlaat, maar uiteindelijk blijft de hal koeler dan de woonkamer. Hiervoor zijn verschillende oplossing, en een hele oude is de tocht wegnemen bij de brievenbus. Vroeger was dat een aluminium klep, later kwam dan nog zo’n klep aan de binnenzijde van de deur. Een echte oplossing was meer een postbusje naast de deur of in de tuin. Zo heeft de voordeur de afgelopen decennia veel aandacht gekregen om warmteverlies in de winter te reduceren. Een echte oplossing is een isolerende buitendeur met kozijn. Het verlies van warmte is dan minimaal, maar de hal blijft wel koeler dan de woonkamer.

Spaar het milieu

Isoleren werkt tweeledig. Bedenk dat tijdens hete zomerdagen, die we steeds vaker krijgen, de airco minder elektriciteit verbruikt als de woning goed geïsoleerd is. Tevens zijn isolerende buitendeuren en kozijnen ook onderhoudsvrij te verkrijgen. Dat zijn dan deuren en kozijnen van PVC, en dat materiaal kan niet rotten of roesten. Je hoeft een PVC deur nooit op te schuren en over te schilderen, dus het belast minder het milieu. Daar nog bovenop het vele wooncomfort wat goede isolatie geeft, en dat er ronduit mooie deuren en kozijnen te koop zijn. Er zijn genoeg redenen om voor een warm huis te gaan met een isolerende buitendeur.