Home Wonen Een nieuwe tuin: welk tuinontwerp?

Een nieuwe tuin: welk tuinontwerp?

0
Een nieuwe tuin: welk tuinontwerp?

Het opnieuw aanleggen van een tuin is iets om naar uit te kijken. Jarenlang plezier beleven aan de nieuwe tuininrichting ligt immers in het verschiet. Sommige mensen besteden de aanleg helemaal uit aan een tuinarchitect of aan iemand anders die zich professioneel met tuinen bezig houdt. Anderen doen een deel zelf en laten bepaalde onderdelen van het project aan zo’n expert over. Tot slot is er een groep mensen die ontwerpen en aanleg helemaal zelf uitvoeren. Maar het maken of kiezen van een tuinontwerp is nogal een beslissing. Een tuin leg je immers opnieuw aan om er daarna jaren van te kunnen genieten, niet om het hele proces bij wijze van spreken over een paar jaar over te doen.

Budget

Een belangrijke factor is absoluut je budget. Ben jij in de positie dat het eigenlijk niet uitmaakt wat het kost? Dan geldt deze alinea niet voor jou: kies het ontwerp waar jij het meest blij van wordt. Heb je wél een bepaald budget in gedachten en wil je daar ook binnen blijven? Ga dan voor jezelf na wat voor jou écht belangrijk is in jouw tuin en neem dat als uitgangspunt.

Stel dat je bijvoorbeeld heel graag een vijver in je tuin wil, dat is immers al jaren jouw grote droom. Bereken dan (of laat dat door een deskundig iemand doen) wat de aanleg naar jouw wensen gaat kosten. Kijk ook goed naar wat je zelf kan doen en bereken wat je daarmee bespaart. Nu weet je bij benadering dus ook hoeveel geld je over hebt voor dingen als bestrating en planten. Is dat te weinig, dan zal je ergens een goedkopere keuze moeten maken, of je budget iets verhogen natuurlijk.

Praktisch inrichten

Waar gebruik jij jouw tuin het meeste voor? Als de tuin voornamelijk wordt gebruikt door je kinderen, neem dat dan als uitgangspunt. Wacht met het aanleggen van jouw bloemenparadijs tot ze wat groter zijn. Is jouw tuin vooral de plek waar je regelmatig met familie en vrienden samen bent? Houd daar dan rekening mee, zoals bij het bepalen van het aantal vierkante meters van het terras. Zit je er meestal juist met z’n tweeën en zijn de gelegenheden met meer mensen op één hand te tellen? Bekijk dan welke grootte van jouw toekomstige terras volstaat en bedenk wat je doet met de ruimte die je je min of meer overhoudt. Twee terrassen aanleggen is natuurlijk ook een mogelijkheid.

Hoe groen zijn jouw vingers?

Een hele belangrijke factor bij jouw tuinontwerp in Aalsmeer: heb je groene vingers? Je kan een hele groene tuin laten ontwerpen en hem vol zetten met mooie planten en verschillende bloembedden aanleggen: een genot om naar te kijken. Maar zeg eens eerlijk: hoe vaak heb jij zin én tijd om in de tuin te werken?

Trends

Nog een laatste tip: het is heel erg leuk om met de laatste trends mee te gaan. Jouw hippe tuin zal vast veel bewondering oogsten. Maar houd er rekening mee dat trends voorbijgaan. Vind jij deze nieuw aangelegde tuin over twee jaar nog steeds zo mooi? Alternatief is een iets tijdlozer keuze maken en trendy accenten aanbrengen.

Bron: Tuinenmagazine.nl