Home Wonen Buiten schilderwerk aanpakken

Buiten schilderwerk aanpakken

0
Buiten schilderwerk aanpakken

Temperatuur

Wie buiten gaat schilderen, moet met heel wat factoren rekening houden. Regen, wind, vochtigheidsgraad en temperatuur, allen zijn het factoren die de kwaliteit en droogtijd van je verf kunnen veranderen. De perfecte temperatuur om buiten te schilderen is 19°C, maar ook een temperatuur van tussen de 10°C en 25°C is acceptabel. Verf je bij een temperatuur van onder de 10°C? Dan zal de verf niet snel genoeg drogen en zal de lak zich slecht plaatsen op je onderlaag. Bij temperaturen hoger dan 25°C zal de verf te snel drogen en krijg je lelijke scheuren en luchtbellen te zien.

Regen

Schilderen in de regen, het klinkt niet echt logisch en dat is het ook! Zelfs wanneer het later op de dag nog gaat regenen, kun je best even wachten op een droge dag. Wanneer het later op da dag gaat regenen, is de luchtvochtigheidsgraad hoger, waardoor verf trager zal drogen. Probeer je het toch en de verf is nog niet droog wanneer het regent? Dan krijg je ronde vlekken en kringen op de buitenste laag van het schilderwerk. Wie toch het risico wil nemen, kan best werken met extra sneldrogende verf. Een professionele schilder uit Breda is een aanrader.

Zon

Het spreekt voor zich dat je schilderwerk sneller zal drogen wanneer het buiten zonnig is. Let echter op die temperatuur! Schilderen bij een te hoge temperatuur zal blazen en scheuren maken op het schilderwerk. Dit geeft niet alleen een lelijk resultaat, het zal ook zwakke plekken veroorzaken in je schilderwerk die na verloop van tijd zullen afbladderen.

Wind

Ga niet schilderen wanneer er erg veel wind staat buiten. Kleine stof- en zanddeeltjes komen al snel vast te zitten in het natte schilderwerk. Wind zorgt er wel voor dat je geschilderde lagen sneller zullen drogen. Let er echter wel steeds op dat open deuren en ramen niet dichtslaan en dat je niet in een afgesloten ruimte gaat verven!

Luchtvochtigheid

Wie buiten wil schilderen, kan best rekening houden met de luchtvochtigheid. Professionele verfsoorten kun je gebruiken bij een relatieve luchtvochtigheid van 90%. Verf van een mindere kwaliteit is werkbaar tot 65%. Controleer deze gegevens dus zeer aandachtig wanneer je verf gaat kopen. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan kun je niet met glanzende lak werken. De verf zal zich slecht hechten aan de onderlaag en zal een matte kleur vertonen.

Winter

Buiten schilderwerk aanpakken in de winter is zeker mogelijk. De meeste professionele verfsoorten zijn erg stevig en kunnen zelfs gebruikt worden tot temperaturen van 0°C. Ga echter niet verven wanneer het vriest, hierbij zal je schilderwerk langzaam drogen en lelijke vlekken kunnen vertonen.

Zolang je rekening houdt met alle bovenstaande tips, zul je een erg mooi resultaat bereiken met je schilderwerk. Kortom kun je best aan de slag gaan op een zonnige en droge dag waarbij de temperatuur tussen de 10°C en 25°C ligt. Wie toch op een ander moment schildert, neemt het risico dat de buitenste laag niet goed droogt of vlekken vertoont.

Bron: Atmyhome