Home Wonen Een hernieuwde trap in een oud huis

Een hernieuwde trap in een oud huis

0
Een hernieuwde trap in een oud huis

Vorig jaar hebben we ons droomhuis gekocht, een jaren 30-woning. Een echte opknapper met nog veel verborgen originele details. Nu we de boel steeds meer op orde hebben, werd het ook tijd om de trap aan te pakken. De vorige bewoners hadden de trap bekleed met dikke vloerbedekking. Wij wilden graag een eiken trap. Na het verwijderen van de vloerbedekking, waren er veel lijmresten en beschadigingen zichtbaar op de trap. We zijn aan de slag gegaan met plamuurmessen en zelfs cola hebben we geprobeerd, maar dat mocht allemaal niet baten. Onze droom van een eiken trap leek ver weg, tenzij we de trap zouden uitbreken. We wilden in ieder geval geen vloerbedekking meer.

Traprenovatie als goed alternatief

Gelukkig zijn er inmiddels goede alternatieven beschikbaar. Als je trap nog een goede constructie heeft en bijvoorbeeld ook niet aangetast is door houtworm is een traprenovatie een prima keus. Er zijn steeds meer bedrijven die dit doen en in materiaal is er ook heel veel aanbod. Op die manier is er altijd wel wat van je gading bij. Van leer tot hout in verschillende kleuren en van pvc tot parket, alles is mogelijk. Niet alleen uitstraling is voor ons belangrijk, maar met opgroeiende kinderen vonden wij het ook belangrijk dat je niet voortdurend gestommel hoort als er weer iemand de trap. De lijm die gebruikt wordt om de trapdelen te lijmen, zorgt voor geluidsisolatie. Ook aan de veiligheid is gedacht, want een antisliplaag zorgt ervoor dat je niet uitglijdt. Als je helemaal wilt uitpakken is zelfs verlichting in de traptreden mogelijk.

Hoe werkt het

Wij hebben vervolgens een afspraak gemaakt met een expert op het gebied van eiken traprenovatie. Deze kwam met een koffertje met allerlei staaltjes van mogelijke materialen. Wij waren er al snel uit dat wij eiken wilden, omdat we dat bij de uitstraling van het huis vonden passen. De staaltjes werden op de trap gelegd, zodat wij meteen konden zien wat we goed vonden passen. Nadat we onze keus hadden gemaakt, werd de trap nauwkeurig opgemeten en kon de bestelling geplaatst worden.

Wachten wordt beloond

Na een aantal maanden was het dan zover. ’s ochtends reed er een busje voor met al het materiaal en dit werd deels ter plekke nog op maat gezaagd. Vervolgens werden de eiken vloerdelen op de trap gelijmd. Aan het eind van de dag waren de werkzaamheden klaar en konden we de trap gebruiken. De trap is bijna niet van een originele eikenhouten trap te onderscheiden. Een echte aanrader.