Home Wonen Wonen en werken: zo houd je meer tijd over voor je gezin

Wonen en werken: zo houd je meer tijd over voor je gezin

0
Wonen en werken: zo houd je meer tijd over voor je gezin

Er zijn van die weken dat je het gevoel hebt jezelf voorbij te lopen. Het is niet altijd even gemakkelijk om werken en een druk gezin met elkaar te combineren. Zeker niet tijdens de huidige coronacrisis. Nu veel mensen massaal thuis zijn gaan werken, lijkt het alsof de scheidingslijn tussen werk en privé wel heel dun is geworden. Hierdoor heb je regelmatig het gevoel dat je de kinderen tekort doet. Bovendien blijft ook de zorg voor het huishouden bestaan. Een duivels dilemma. Want hoe zorg je ervoor dat je voldoende tijd voor je gezin kunt houden, zonder dat het huishouden in het slop raakt of je werkzaamheden achter beginnen te lop
en? Wij geven een aantal praktische tips. 

Stel minder hoge eisen aan jezelf 

 

Dit klinkt misschien als een open deur, maar het wordt nog al te vaak vergeten. Het hoeft namelijk niet altijd perfect te zijn. Er zijn van die dagen dat alles verkeerd gaat. Dat je niet lekker in je vel zit, onnodige fouten op het werk maakt en misschien een net iets te kort lontje bij je kinderen hebt. Dat geeft niet. Ook dat hoort er bij. Probeer er daarom zoveel mogelijk om te lachen en richt je focus op de volgende dag. Een keer een extra makkelijke maaltijd op tafel zetten is echt niet erg. Je bent ook maar een mens. Het is juist goed om je soms ook kwetsbaar op te stellen. Niet alleen op het werk, maar zeker ook thuis. 

 

Maak een weekplanning 

 

Buitenschoolse activiteiten, heen en weer rijden tussen de opvang en school, je werk op tijd afkrijgen en vervolgens er nog voor zorgen dat het huis er fris bij staat. Er wordt nog wel wat verwacht van de werkende ouder. Zonder een duidelijke planning verlies je dan ook al snel het overzicht. 

 

Het klinkt misschien wel heel betuttelend, maar het maken van een weekplanning kan hier echt bij helpen. Investeer in een grote gezinskalender en schrijf iedere week alle afspraken duidelijk op. Zo weet je precies wat er iedere week moet gebeuren en welke afspraken er zijn gemaakt. Je kunt ook een planning voor het bijhouden van het huishouden maken. Verdeel de taken tussen jou en je partner en geef ook oudere kinderen enkele simpele taken. Zo zorg je er samen voor dat het huis in goede conditie blijft en haal je meer druk van de ketel. 

 

Als je toch een weekplanning maakt is het ook al verstandig om over het eten na te denken. De vraag, ‘wat eten we vandaag?,’ is iedere dag weer een hels dilemma. Ga daarom één keer in de week met het hele gezin om de tafel zitten en bespreek het weekmenu. Ook wanneer je een keer iets makkelijks wil eten, neem je dit op in het schema. Zo verminder je de rest en is de vraag, ‘wat eten we vanavond via butlon?,’ nog de enige vraag die beantwoord moet worden. 

 

Laat de boel de boel 

Je hoeft echt niet iedere dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten en het huis stofvrij te houden. Je kinderen zullen zich echt niet herinneren dat het huis er iets minder schoon uit zag. Juist de mooie ervaringen die zij met jou zullen delen maken indruk. Laat de boel de boel en kies een keer voor online eten bestellen via Butlon. Geniet van elkaars aanwezigheid en de lekkere maaltijden. Investeren in je gezin is het allerbelangrijkst!