Home Wonen Wat kan een makelaar voor mij betekenen tijdens deze woninggekte

Wat kan een makelaar voor mij betekenen tijdens deze woninggekte

0
Wat kan een makelaar voor mij betekenen tijdens deze woninggekte

Het kan je vast niet ontschoten zijn: de woningmarkt is zeer overspannen, voor starters is het bijna onmogelijk om een huis te kopen en de nieuwbouwwoningen gaan als zoete broodjes over de toonbank. Het vraag en aanbod ratio op de woningmarkt is volledig uit balans en lijkt de komende jaren ook nog niet te gaan herstellen. Wat is hier de oorzaak van en hoe ga je hier als huiszoekende of huiseigenaar hiermee om? Ik ging langs een makelaar in Enschede om antwoorden te vinden.

Zelf ben ik ook gefascineerd door de huizenmarkt en heb ik bijna mijn opleiding vastgoed en makelaardij afgerond aan het Saxion in Enschede. Dit is mijn laatste artikel voordat ik mijn diploma ontvang, een baan in Enschede kan gaan zoeken en ook als starter de woningmarkt kan betreden.

Weinig aanbod, de woningmarkt zit op slot

De makelaar geeft aan dat er voorheen een ‘gezonde doorstroming’ zat in het aantal huizen. Ouderen mensen verlieten hun huis om kleiner te gaan wonen en starters die een aantal jaren in een beginwoning hebben gewoond stoomden door naar een volgende woning. Deze huizen kwamen dan weer vrij voor starters en zodoende was de cirkel rond. Tijdens de financiële crisis van 2008 zijn er zeer veel nieuwbouwprojecten stilgelegd, omdat de projectontwikkelaars bang waren dat de huizen niet verkocht zouden worden. Echter was dit niet het geval en bleef de vraag zeer hoog. Er zijn geen nieuwe woningen bijgebouwd waardoor er een knik in de doorstroming is gekomen. Mensen die een stapje verder willen kunnen geen beschikbaar nieuwbouwhuis kopen en kunnen dus ook niet verhuizen. Het gevolg is dat er voor starters geen starterswoning vrijkomt.

Stijging van de huizenprijzen

Door de financiële stimuleringen van de ECB zijn de rentes die banken vroegen op hun tegoeden flink teruggedrongen. Door deze maatregelen is ook de hypotheekrente de afgelopen jaren drastische gedaald. Starters en hypotheekoversluiters kunnen hierdoor veel meer lenen, maar hebben hierdoor niet meer maandlasten. Het gevolg hiervan is dat er hoger geboden wordt en dat de prijzen van de huizen zijn gestegen. Als starter begin je onderaan de salarisschaal en kun je niet meteen een heel hoog bedrag aan hypotheek krijgen. Hierdoor kun je niet meebieden in de waardestijgingen en worden ze huizen voor jou als starter dus onbetaalbaar.

Een voorbeeld in het dorp Losser

In Losser staan momenteel 8 huizen te koop voor een gemiddeld bedrag van € 287.000, -. Voor een inwonersaantal van ruim 20.000 mensen zijn de te koop aangeboden huizen erg laag. Er is dus sprake van sterkte schaarste. Dit wordt bevestigd door de tijd tot bezichtigen-ratio. Per uur dat een huis op Funda staat ontvangt een makelaar in Losser gemiddeld 1 aanvraag tot een bezichtiging. Veel makelaars moeten veel mensen na 1 dag al teleurstellen, omdat er dat al zoveel bezichtigingen zijn gepland dat ze zeker weten dat de woning al is verkocht.