Home Wonen Wat is het verschil tussen jacuzzi’s, hottubs en whirlpools?

Wat is het verschil tussen jacuzzi’s, hottubs en whirlpools?

0
Wat is het verschil tussen jacuzzi’s, hottubs en whirlpools?

In de wereld van de SPA’s (Sanus Per Aquam of Sanitas Per Aqua) zijn veel varianten beschikbaar. een SPA is eigenlijk een overkoepelende naam voor de warmwaterbaden zoals jacuzzi’s, hottubs en whirlpools. Wat is nou het verschil?

Een jacuzzi

Een jacuzzi was in het begin eigenlijk niets meer en minder dan een Amerikaans merk dat spa’s maakt. Jacuzzi is de achternaam van de familie die een bedrijf had in de productie van vliegtuigonderdelen en irrigatiesystemen. één van de kinderen leed aan reuma, daarvoor hadden ze een badkuip met een aangename stroom van lucht en water ontwikkeld. Hiermee werd de fundering voor hydrotherapie en de nu wereldberoemde warmwaterbaden met massagejets gelegd. Het merk jacuzzi was ontstaan. De merknaam jacuzzi is in verloop van tijd zodanig geïntegreerd in ons vocabulaire, dat we het nu vaak als synoniem gebruiken terwijl het eigenlijk gewoon een merk is.

Hottubs

Een hottub kan je de voorloper van de spa of jacuzzi noemen. De eerste hottubs werden namelijk gemaakt van hout en hadden meestal de vorm van een ronde ton, ze werden dan ook vaak met hout warm gestookt. De hottubs zijn in de verloop van jaren natuurlijk gemoderniseerd, de kuipen zijn nu gemaakt van acrylaat en ze worden nu elektrisch verwarmd, het is nu eigenlijk gewoon een spa. Voor de mensen die van vintage houden zijn er ook nog steeds houtgestookte hottubs. Het grootste verschil met een jacuzzi is dat er meestal geen jets of bubbels in zitten, het kan wel maar dat moet er dan apart bijkomen en je moet met veel meer zaken rekening houden.

Whirlpool

Een whirlpool is in principe een warm bad met krachtige waterpompen die massagestralen het bad in pompen. Deze waterstralen worden met de vorm meegestuurd waardoor er als ware een waterkolk ontstaat, daar is de term ook uit ontstaan. Een whirlpool is eigenlijk niets meer dan een synoniem van een spabad.