Home Wonen Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering?

Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering?

0
Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering?

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering vergoed de schade aan je inboedel. Dit zijn alle spullen die niet vast zitten aan je woning en te verplaatsen zijn. Je kan hierbij denken aan kleding, apparatuur en meubels. Oftewel alle spullen die je meeneemt als je gaat verhuizen. Een opstalverzekering is onmisbaar op het moment dat je een koopwoning hebt. Met een opstalverzekering verzeker je alle schade aan je woning. Onder opstal valt alles wat vastzit aan je woning en wat niet zonder schade verwijderd kan worden. Een inboedelverzekering en een opstalverzekering vergelijken kan gemakkelijk via een vergelijkingssite online.

Waardoor kan je schade lijden aan je inboedel of opstal?

Er zijn vele manieren waarop je schade kan lijden aan zowel je inboedel als opstal in of aan je woning. Je kan hierbij denken aan brand, blikseminslag, storm, inbraak, wateroverlast, blusschade, rookschade, roetschade, een schade door een (gas) ontploffing, vandalisme, blikseminslag, storm, vorst, neerslag of diefstal. Zoals je ziet zijn er vele oorzaken waardoor je schade kan hebben en aanspraak kan maken op een inboedelverzekering of opstalverzekering. De verzekeraar vergoed de schade door een van deze oorzaken en hierdoor kan je je beschadigde spullen vervangen of laten repareren. Lees altijd goed de aanvullende voorwaarden van de verzekeraar door zodat je zeker weet wat er wel en niet vergoed wordt. Er is namelijk niet in alle gevallen sprake van een dekking.

Heb je woonhuisverzekeringen wel nodig?

Als je geen dure spullen of een zeldzame verzameling van spullen hebt dan vraag je je misschien af of het wel de moeite waard is om je spullen te verzekeren. Het zal je misschien verbazen, maar alles bij elkaar opgeteld zijn je spullen vaak een behoorlijk geldbedrag waard. Op het moment dat er in je woning brand uitbreekt en je hierdoor een groot gedeelte van je spullen kwijt bent dan moet je dit allemaal vervangen. Dit kan behoorlijk in de kosten lopen, zeker als hier ook elektrische apparatuur bijzit. Alleen om deze reden kan het vaak al de moeite waard zijn om toch te besluiten om een inboedel- of opstalverzekering af te sluiten. Daarnaast kan je niet alles overzien, hoe voorzichtig je ook omgaat met je spullen. Je kan niet van tevoren weten of iemand besluit om bij je in te breken of als er noodweer uitbarst en er spullen beschadigen hierdoor.

Wat valt er allemaal onder de dekking van je verzekering?

Onder een inboedelverzekering valt alles wat verplaatsbaar is zoals je bank, bed en tv. Een inbouwkeuken, toilet, leidingen, centrale verwarming en de wc vallen bijvoorbeeld onder de opstalverzekering, doordat deze niet gemakkelijk te verplaatsen is en vaststaat. Een zwevend parket bijvoorbeeld valt onder inboedelverzekering, een verlijmd parket valt onder de opstalverzekering. Je inboedel wordt meestal verzekerd op de nieuwwaarde en je kan kiezen voor verschillende dekkingen zoals een uitgebreide gevarendekking (de UGV), een UGV + of de allrisk dekking (Meest Uitgebreide Gevarendekking). Bij een opstalverzekering wordt er over het algemeen alleen schade vergoed vanwege een “onzeker voorval”.