Home Wonen De vele voordelen van een laminaatvloer in huis

De vele voordelen van een laminaatvloer in huis

0
De vele voordelen van een laminaatvloer in huis

In veel huishoudens wordt gekozen voor laminaat als vloerbedekking. Redenen waarom een laminaatvloer zo populair is, zijn onder andere de prijs-kwaliteitverhouding en het feit dat laminaat vrij eenvoudig zelf te leggen is, zonder dat hier een professional aan te pas hoeft te komen. Met name kliklaminaat is een ideale keuze voor mensen die graag doe-het-zelven. Daarnaast zijn er talloze variaties in kleur en stijl, zodat er voor elk type woning wel een geschikte laminaatvloer te vinden is. Waar dien je op te letten wanneer dit type vloer wilt aanschaffen? Zijn er nog meer voordelen en kleven er ook nadelen dit type vloerbedekking?

De kwaliteit van laminaatvloeren
Laminaatvloeren zijn opgebouwd uit verschillende lagen. Zo is er een onderlaag, die doorgaans van kunststof is, gevolgd door een drager en een laagje papier, dat bedrukt is met een kleur en patroon. Hier bovenop bevindt zich een toplaag, die ervoor zorgt dat het laminaat slijt- en hittebestendig is. Over het algemeen geldt dat hoe dunner de toplaag is, des te korter de levensduur van de laminaatvloer is. Afhankelijk van hoe intensief de laminaatvloeren in je woning zullen worden gebruikt, kun je kiezen voor een vloer met een classificatienummer dat bij jouw woonsituatie past. De diverse klassen variƫren tussen 21 en 34, waarbij 21 kwalitatief het minst goed is en 34 uitmuntende kwaliteit aanduidt. Als je twijfelt, kun je je laten informeren door de leverancier van de vloer.

Voordelen van laminaatvloeren
Een van de grote voordelen van dit type vloerbedekking is dat het vrij onderhoudsarm is. Het stofzuigen van de vloer en regelmatig de vloer reinigen met een vochtige doek volstaan. Het is relatief eenvoudig om deze vloer stofvrij te houden. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld tapijt. Dit komt de gezondheid ook ten goede. Er is een beter leefklimaat met minder kans op allergische reacties. Ook huisstofmijt maakt veel minder kans wanneer je laminaat hebt. Ook gaan laminaatvloeren over het algemeen erg lang mee. Dit hangt mede af van de kwaliteit, maar wanneer je voor een kwalitatief goede vloer kiest, dan is een levensduur van 25 jaar geen uitzondering. Laminaatvloeren zijn vochtbestendig en zullen niet verkleuren onder invloed van zonlicht. Iets dat bij houten vloeren wel kan gebeuren.

Welke nadelen kennen laminaatvloeren?
Laminaatvloeren in je woning kunnen ook enkele nadelen hebben in vergelijking met andere vloertypen. Zo isoleert een laminaatvloer geluid lang niet zo goed als dat parket dat doet, waardoor de geluiden van bijvoorbeeld je onderburen harder jouw woning binnendringen. Wanneer je op blote voeten in huis loopt, dan voelt dit met laminaatvloeren harder een kouder dan bij tapijt of parket. Ook kan het lastiger zijn om, wanneer er onverhoopt beschadigingen zijn ontstaan, je vloer te herstellen. Deukjes en krassen zijn lastiger weg te werken dan bij een parketvloer. Je kunt voor de zekerheid enkele laminaatplanken apart houden, zodat je de beschadigde planken kunt vervangen.