Home Lifestyle Hoe gebruik je zagen?

Hoe gebruik je zagen?

0
Hoe gebruik je zagen?

Nee, het gaat niet om de zaag die je in je schuur hebt hanger waarmee je een klein houten blokje kunt afzagen. In dit geval gaat het eigenlijk louter om een zaagtafel en een afkortzaag. Ze lijken op elkaar maar werken wel degelijk heel anders. Tevens zijn de functies en eigenschappen ook heel verschillend. Toch zijn ze heel handig om te gebruiken, of je nu gewoon je klusjes in huis wil doen of ze bedrijfsmatig wil gaan gebruiken. In deze blog wordt aan je uitgelegd hoe ze werken. 

Afkortzaag

Hij ziet er misschien wat ingewikkeld en beangstigend uit, maar eigenlijk is hij vrij simpel te gebruiken (mits je weet hoe je hem goed hanteert). Hij bestaat uit een platform met een arm van scharnieren waaraan het zaagblad en de motor daarvan zijn bevestigd. Het is dus eigenlijk een vaststaande cirkelzaag met een draaiend blad, maar door de scharnieren kun je de beste hoek zagen. Daarnaast is het eigenlijk ook een kleine zaagtafel, je kunt hem makkelijk in je schuur of garage opslaan. Kijk even of de lasergeleider (deze wijst aan hoe je gaat zagen) goed staat nadat je de juiste hoek hebt ingesteld en je kunt beginnen. 

Zaagtafel

Te veel amateurs en professionals hebben ernstige verwondingen opgelopen omdat ze niet wisten hoe ze een tafelzaag moesten gebruiken. Als er niet op de juiste manier mee wordt omgegaan, kan het materiaal vast komen te zitten en terugslaan, waardoor het materiaal met een hoge snelheid naar hen toe wordt geslingerd of met een heftige ruk aan het materiaal wordt getrokken en hun vingers naar het blad worden getrokken. Om het risico van terugslag te verminderen moet je de zaag nooit starten als het materiaal dat je zaagt het zaagblad raakt. Gebruik altijd de verstekaanslag als je "schulpzagen" maakt, de schulpaanslag biedt namelijk niet voldoende ondersteuning. Houdt het materiaal ook volledig vlak tegen de tafel tijdens de snede.

Naast deze specifieke veiligheidsvoorschriften ter voorkoming van terugslag, is het altijd van groot belang om de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant te lezen en altijd een veiligheidsbril en gehoorbescherming te dragen tijdens het gebruik van de tafelcirkelzaag. Vergeet ook niet de stekker uit het stopcontact te halen voordat je het zaagblad afstelt of uitlijnt, en verwijder de bij de zaag geleverde beschermkappen niet. Als je deze instructies volgt, kun je de beste zaagtafel kopen en hier volop gebruik van maken. 

Voor onderstaande extra notitie: schrijf een informatief blog in lijn met de informatie op de volgende pagina: https://digioffice.nl/blog/wat-is-een-document-management-systeem/ . schrijf een relevant onderwerp over het onderwerp. schrijf desnoods een deel van de informatie uit het blog in eigen woorden op