Home Wonen Energie besparen op huishoudelijke apparaten

Energie besparen op huishoudelijke apparaten

0
Energie besparen op huishoudelijke apparaten

Met trillende handen maak je de eindafrekening van jouw energieverbruik open. Als je ziet hoeveel je verbruikt hebt en de bijbehorende kosten hiervan, kan je wel schreeuwen. Het energietarief is voor de meeste mensen één van de grootste kostenposten. Zeker als je al niet ruim bij kas zit of wel wat extra geld kunt gebruiken is de jaarlijkse afrekening dan ook een ware hel. We weten allemaal dat het goed is om energie te besparen. Niet alleen voor onze portemmonee, maar ook voor de wereld om ons heen. We weten immers allemaal dat ons verbruik niet bijdraagt aan een beter en schoner milieu. Toch is het niet voor iedereen duidelijk hoe dat nu eigenlijk in zijn werk gaat: energie besparen. In dit artikel vertellen we hoe je gemakkelijk energie bespaart op huishoudelijke apparaten. Met het toepassen van deze tips ben je al goed op weg naar een lagere energierekening!

Controleer eerst of het goedkoper kan

Dit is een stap die veel mensen vergeten als ze zoeken naar de beste manier om te besparen op de energierekening. Er zit namelijk enorm veel verschil tussen de tarieven van verschillende energiemaatschappijen. Bovendien zie je elk jaar ook weer mooie acties voorbij komen, waardoor het heel interessant kan zijn om over te stappen. Wil jij weten welke energieleverancier het best aansluit bij jouw energieverbruik? Maak dan gebruik van de energievergelijker van Independer. Zo zie je in één oogopslag welke tarieven gehanteerd worden en wat de beste keus voor jou is.

Controleer het milieulabel van huishoudelijke apparaten

Nu is het tijd om daadwerkelijk geld te besparen op huishoudelijke apparaten. Door enkel je gewoontes aan te passen kan je tientallen euro’s per jaar besparen. Allereerst is het belangrijk om bij de aankoop van nieuwe huishoudelijke apparaten op het milieulabel te letten. Doe dit vooral bij energieslurpers, zoals de koelkast, vaatwasser, wasmachine en wasdroger. Met kleurtjes en letters is aangegeven welk apparaat het meest energiezuinig werkt. Deze apparaten zijn wel wat duurder in aanschaf, maar dit verdien je ook weer heel snel terug door de lage energiekosten.

Besparen op de wasmachine en wasdroger

De wasmachine en wasdroger behoren tot de grootste energieslurpers in huis. Dit komt vaak door onzuinige apparaten, maar ook door verkeerd gebruik. Bespaartips voor de wasmachine en wasdroger konden dan ook niet ontbreken. Zo zijn er nog steeds genoeg mensen die slechts halve wassen draaien of standaard op een hoge temperatuur wassen. Dit kost echter allemaal extra geld. Je kunt beter wachten tot je de wasmachine helemaal kunt vullen en de temperatuur hoeft echt niet altijd super warm te zijn. Bekijk eerst het wasgoed voordat je de temperatuur in stelt. Er zijn zelfs wasmachines met een speciale intensieve functie, waarbij de temperatuur laag blijft maar de was langer draait. Zo wordt alles netjes schoon en bespaar je toch nog wat geld.

Besparen op de koelkast en vriezer

Besparen op de koelkast en vriezer hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Allereerst is het weer belangrijk dat je energiezuinige apparaten aanschaft. Dit controleer je door naar het milieulabel te kijken. Bovendien kan je in het gebruik van het apparaat ook veel doen om te besparen. Laat de vriezer bijvoorbeeld regelmatig ontdooien om alle restjes ijs weg te halen. Hierdoor kan het apparaat weer efficiënter werken. Zet nooit warme etenswaren in de koelkast, hierdoor moet de koelkast nog harder werken om zijn temperatuur laag te houden én dat kost weer extra energie.

Al deze kleine dingetjes kunnen een groot verschil maken op jouw energierekening. Ben jij klaar om geld te besparen?