Home Wonen Acht tips voor een warm huis in de winter

Acht tips voor een warm huis in de winter

0
Acht tips voor een warm huis in de winter

De winter in Nederland kan verraderlijk koud zijn. Op koude dagen ga jij vast en zeker zo min mogelijk naar buiten. Logisch, want binnen in huis kun jij de kachel lekker opstoken. Hierdoor is het binnen de kortste keren aangenaam warm in jouw woning. Toch vinden sommige mensen het nog best lastig om hun woning warm te houden in de wintermaanden. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Daarom geven wij jou hier acht tips voor een warm huis in de winter!

1. Laat deuren en ramen niet onnodig open staan
Er zijn veel mensen die onnodig ramen en deuren open laten staan. Buitendeuren worden uiteraard dichtgedaan, maar binnendeuren en ramen nog lang niet altijd. Hierdoor gaat de warmte natuurlijk ook verloren. Zorg daarom dat jij ramen en (binnen)deuren zoveel mogelijk gesloten houdt in de winter.

2. Doe gordijnen zo vroeg mogelijk dicht
De meeste woningen in Nederland zijn tegenwoordig voorzien van dubbel glas. Dit isoleert een stuk beter dan enkel glas. Toch voorkomt ook dubbel glas niet dat er warmte verloren gaat. Wil jij in de winter de warmte beter binnen houden? Sluit de gordijnen dan zo vroeg mogelijk. Zo gaat er namelijk minder warmte verloren.

3. Vervang enkel glas door dubbel glas
Woon jij in een relatief oude woning? Dan is de kans aanwezig dat jij nog geen dubbel glas hebt. Zonde, want bij enkel glas gaat er onnodig veel warmte verloren. Enkel glas bestaat uit slechts één glasplaat. Warmte trekt hierdoor snel naar buiten in de winter. Vervang enkel glas dan ook door dubbel glas wanneer jij de warmte beter binnen wilt houden.

4. Gebruik tochtstrips
Sluit jij ramen en deuren in de winter altijd goed af? Dan wil dit nog niet zeggen dat je niet in de kou kunt zitten. Langs een deur kan namelijk koude lucht naar binnen komen. Hierdoor kun jij op de tocht zitten. Dit verhelp je simpelweg met een aantal tochtstrips.

5. Isoleer de zolder
Warme lucht stijgt altijd op, dit weet jij ongetwijfeld ook. In een huis gaat daarom veel warmte verloren via de zolder. Hierdoor moet je vaak blijven stoken om het warm te houden. Wil je minder stoken? Zorg dan dat jouw zolder goed geïsoleerd is. Op deze manier blijft de warmte beter hangen en vallen stookkosten lager uit.

6. Laat vloerverwarming plaatsen
Heb jij radiatoren thuis? Dan duurt het soms behoorlijk lang voor een ruimte verwarmd is. Bijzonder vervelend natuurlijk, zeker in een koude winter. Wil jij jouw huis warmer krijgen in de winter? Overweeg dan vloerverwarming te plaatsen. Deze loodgieter kan je hierbij helpen. Ruimtes met vloerverwarming worden gelijkmatig verwarmd, waardoor er een aangename temperatuur ontstaat.

7. Laat radiatoren vrij
Sommige mensen vinden het wat duur om vloerverwarming te plaatsen. Gelukkig is dit geen must om een warm huis te krijgen in de winter. Met radiatoren kun jij hier ook prima in slagen. Het is dan wel belangrijk dat je geen meubels voor de verwarming plaatst. Hierdoor wordt een ruimte immers minder snel warm, waardoor jij een koude woning hebt in de wintermaanden.

8. Kruip onder een dekentje of trek extra kleding aan
Heb jij het ondanks bovenstaande tips nog steeds koud in huis in de winter? Dan kun je de verwarming natuurlijk op blijven draaien. Dit wordt echter een duur grapje. Je kunt in dat geval beter wat extra kleding aantrekken of onder een dekentje gaan zitten. Zo krijg je het binnen de kortste keren lekker warm!