Home Wonen Tuinontwerp laten maken? Belangrijke aandachtspunten

Tuinontwerp laten maken? Belangrijke aandachtspunten

0
Tuinontwerp laten maken? Belangrijke aandachtspunten

Overweeg je om een tuinontwerp door een hovenier te laten maken? Dan is het goed om te weten dat er nogal wat zaken zijn die in het tuinontwerp moeten worden meegenomen. Helaas is niet iedere hovenier even bedreven in het maken van tuinontwerpen. Daarom is het goed om te weten welke belangrijke aandachtspunten er zijn.

De gebruikers van de tuin (mensen en dieren)

Allereerst is een tuin natuurlijk bedoeld voor de gebruikers. Hieronder vallen zowel jij als eventuele partners en kinderen en ook huisdieren. Zo heeft een hond bijvoorbeeld ruimte nodig om te rennen en vinden katten het heerlijk om onder een schaduwrijke plek hun vacht schoon te likken.

Kortom, breng alle wensen van de verschillende gebruikers van de tuin in kaart en zorg ervoor dat de hovenier zo goed mogelijk deze wensen naar het tuinontwerp vertaalt.

Opvang en afvoer van regenwater

Een belangrijk aspect dat absoluut niet mag worden vergeten in het tuinontwerp is de afvoer van regenwater. Zoals je weet zijn de regenbuien de afgelopen jaren steeds heviger geworden en staan straten en dus ook tuinen regelmatig blank. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er goede oplossingen worden bedacht voor de opvang en de afvoer van regenwater.

Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een regenton op de dakgoot of het installeren van een drainagesysteem. Het grote voordeel van het opvangen van regenwater is dat je het kunt gebruiken om de planten tijdens droge periodes water te geven.

Schaduwrijke plekken

Naast hevige regenbuien zijn de dagen waarop er extreem hoge temperaturen worden bereikt ook flink toegenomen. Het is voor mensen en dieren daarom belangrijk dat er voldoende schaduwrijke plek in de tuin zijn om de verkoeling op te zoeken. Dat kan natuurlijk met een zonnescherm of een parasol, maar veel mooier zijn natuurlijk schaduwrijke plekken.

Denk bijvoorbeeld aan een pergola die begroeid is waardoor je een natuurlijk zonnescherm creƫert. Of denk aan boomsoorten die relatief klein blijven en daardoor ook voor kleinere tuinen geschikt zijn.

Goede samenstelling van beplanting

Hoewel veel mensen tegenwoordig ervoor kiezen om hun tuin compleet laten betegelen is het voor mens en dier beter om een gedeelte van de tuin te beplanten. Insecten, vogels en andere dieren ,zoals egels, zullen je dankbaar zijn voor het groen dat je in je tuin laat aanleggen. 

Maar wat bedoelen we met een goede samenstelling van beplanting? Hiermee bedoelen we dat je tuin er het hele jaar door mooi bijstaat. Dat kan gerealiseerd worden door een goeie mix te kiezen van seizoensplanten en winterharde planten. Op die manier heb je het hele jaar door mooi groen in de tuin staan.

Laat jouw tuinontwerp in 3D maken

Sommige hoveniersbedrijven werken nog altijd met potlood en papier om een tuinontwerp te maken. Maar wist je dat het tegenwoordig ook mogelijk is om een tuinontwerp in 3D te laten maken? Op die manier kun je alvast een virtuele wandeling door je nieuwe tuin maken en ervaren of het tuinontwerp naar je zin is. Een voorbeeld van een bedrijf dat tuinontwerpen in 3D maakt is Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk.