stucwerk repareren
RSS - Aanmelden voor feed
Stucwerk repareren

Een strak stukje stucwerk ziet er altijd fraai uit. Maar wat nu als er dit staaltje vakwerk scheuren gaat vertonen. Weinig zo vervelend als gaten en scheuren in een het stucwerk. Het lastige is dat even dichtsmeren vaak niet helpt.

Gaten en scheuren

Oude scheuren kunnen opnieuw tevoorschijn komen. Terwijl het uiteindelijk niet zo moeilijk is om ze goed dicht te maken. Het juiste materiaal en een beetje kluskennis komen daarbij wel heel goed van pas.

Glasvezel

Wanneer je scheurtjes hebt die steeds terugkomen kun je bijvoorbeeld glasvezelband gebruiken. Dit materiaal plak je over de bestaande scheurtjes heen en vervolgens kun je daar over heen het stucwerk aanbrengen. Omdat het band licht elastisch is blijft het nieuwe stucwerk mooi en strak.

Band

De keuze voor het soort band is afhankelijk van de structuur van het stucwerk en de diepte van de scheur. Voor gladwerk stucwerk zijn er twee soorten band: rood en goudkleurig. Het rode band is voor gaten en scheuren tot 1 cm diep, voor diepere scheuren gebruik je goudkleurig band. Het kan voorkomen dat er na het drogen toch nog wat kleine scheurtjes zichtbaar zijn. Dit komt omdat kleine reparaties vrij snel drogen. In dat geval schuur je het oppervlak licht op en smeer je vervolgens de kleine scheurtjes weer dicht.

Gips

Bij schuurwerk gebruik je groenband voor diepere gaten en geelband voor minder diepe scheuren.  Breng het band aan en smeer vervolgens het gat vol met het aangemaakte gips. Daarna gebruik je een natte spons om het gips met een draaiende beweging vlak te drukken.

dam beton